Ha koll vid nybilsköp

Att köpa bil är svårt, oavsett om man köper en ny eller begagnad. Vid nybilsköp finns det visserligen inte lika många risker, men man kan få betala mycket mer än vad man faktiskt hade behövt om man inte har koll.

965504-car-keys-for-you

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om vad man bör tänka på när man köper en begagnad bil från en privatperson. Det här köpet är mer riskfyllt än man köper en ny bil hos en återförsäljare. Men bara för att nybilsköpet är mindre osäkert, innebär det inte att man inte behöver göra ett genomtänkt och myndigt val.

En ny begagnad bil bäst

Först och främst bör man ha i åtanke att en ny bil faller i pris väldigt snabbt. Ska du till exempel sälja din nya bil efter ett år, finns det inte så mycket till chans att du får tillbaka dina pengar, skriver Göteborgs-Posten. Därför rekommenderar några att man ska köpa en nyare begagnad bil. Då har den största delen av värdeminskningen redan skett, men man får ändå mycket nybilskänsla. Dessutom kan man fortfarande ta del av de garantier som bilhandlare och tillverkare erbjuder, om man köper en tre till fem år gammal bil. Vid ett sådant här köp bör man dock försäkra sig om att bilen inte gått alltför många mil.

Ha koll på utbudet

Har man ändå bestämt sig för att köpa en ny bil, gäller det bland annat att stå på sig när man besöker bilhandlaren. Det kan hända att försäljaren ser en möjlighet att försöka få kunden att köpa en större eller lite bättre bil än vad hen egentligen behöver. När man köper en ny bil är det även bra att ha koll på utbudet på marknaden och om det finns eventuella kampanjer. Det brukar till exempel vara stor skillnad på nybilsgarantins längd mellan de olika återförsäljarna. Se även till att det finns gratis service i några år med i priset.