Hur du finansierar din bil

När man ska köpa bil står de flesta inför frågan hur den ska finansieras. Några har lyxen att kunna ta en tjänstebil, vilket är väldigt billigt att ha just nu. Andra måste låna till ett bilköp eller leasa en bil istället för att köpa den.

4870486-bil-pa-vag-genom-alle

Det är just nu rekordbilligt att ha tjänstebil, skriver SvD Näringsliv. Tjänstebilen kostar nämligen inte mer att ha idag än för 18 år sedan och anledningen är de extremt låga räntorna. De rekordlåga räntorna gör att stadslåneräntan ligger på en väldigt låg nivå och det är statslåneräntan som är avgörande för förmånsbeskattningen på tjänstebilar. I och med den låga statslåneräntan blir förmånsvärdet för en bil som kostar 300 000 kronor drygt 200 kronor lägre per månad än för ett år sedan. Om året innebär det 2 700 kronor i lägre förmånsvärde.

Ta ett billån

Att ha en tjänstebil är alltså väldigt billigt men det är inte alla som har möjlighet att få den förmånen. För dessa personer är bilägandet ganska så dyrt och speciellt dyrt är det om man vill köpa en ny bil. Vid ett nybilsköp behöver de flesta ta ett lån och vill man ta ett privatlån med en bra ränta, finns ett antal sajter på nätet där man kan jämföra räntor mellan olika banker och på så sätt pressa ner dem. Ett exempel på en sådan här sajt är Advisa och vill man lära sig mer om företaget kan man besöka någon utav deras sociala medier.

Leasa istället

Den som inte vill ta ett lån för att köpa en bil kan istället få tillgång till en bil genom att leasa den. Just privatleasing har ökat som andel av bilförsäljning de senaste åren, skriver DN. För många samhällsgrupper ses leasingen som ett mer attraktivt alternativ och unga storstadsbor är den vanligaste kundkategorin.