Koll på billjusen

Många bilister sätter sig i förarsätet i god tro om att allt är i ordning på bilen. Och speciellt för ovana förare ska det mycket till innan man märker att något inte fungerar eller behöver bytas ut på bilen. En sådan sak som kan vara svårt att upptäcka själv är lysena. Ljuset kan vara avgörande för hur man klarar av körningen i mörker, dimma, regn eller snö och därför är det viktigt att kolla upp hur lamporna fungerar både fram och baktill på bilen.

Nya bilar kan ge problem

Enligt en artikel i Västmanlands tidning (VLT) kan det uppstå problem med belysningen på nya bilar. Det gäller bilar från årsmodell 2009 som är utrustade med så kallat DRL eller varselljus. DRL står för Daytime Running Light och innebär att halvljuset ersätts med detta under dagtid.

Nackdelen är att även om bakljuset ska tändas automatiskt när det blir mörkt så fungerar detta inte alltid för all skymd sikt. Här i Sverige kan vi ju ha skymd sikt på grund av till exempel snö eller dimma, och då måste bilföraren ta eget ansvar och se till att bakljusen tänds manuellt. Enligt en artikel i LTZ finns det dock EU-regler som tillåter bilister att kombinera DLR-ljus med halvljus eftersom dimljusen då automatiskt regleras. Om man har släp på en bil med DRL-ljus ska man dock enligt Transportstyrelsen även ha baklyktorna tända på släpet.

64882-latest-car-headlights

Ha rätt belysning

För att höja trafiksäkerheten ska man se till at ha rätt typ av belysning. Xenonljus är starkare än vanliga halogenstrålkastare, upp till tre gånger starkare, och ökar därför trafiksäkerheten.  De har även längre livslängd vilket är smidigt för bilar där lamporna är svåra att byta ut. Man kan byta ut sina halogenlampor mot xenonlampor genom att köpa ett xenonkit. Man ska dock noga kolla upp vad som passar just för den bilmodell man har.

Undvik att få böter

Att ha fel ljus på bilen utgör en stor fara för din egen och andras säkerhet, och därför kan man få böter om man inte har koll på sina billjus. Här är en lista på olika böter man riskerar att få:

  • Fel ljus under dagtid: 500 kr i böter
  • Fel ljus i mörker: 1200 kr i böter
  • Fel kombination av dimljus/halvljus/varselljus: 500 kr i böter