Så byter du däck

Missade du att vinterdäcken redan ska vara på sedan den första december och du behöver svida om till vinterdäcken illa kvickt? Då kan du ha nytta av 10 tips som gör bytet något enklare att genomföra

Däck ensamtAtt vinterdäck, dubb- som odubbade däck, ska vara på bilen från och med den första december har vi tidigare skrivit om och har du inte redan bytt är det hög tid att göra detta nu. Därför kan det också vara bra att veta hur du gör detta på enklast möjliga vis, och det är genom tio smarta råd som Expressen listat vilka både förenklar och effektiviserar däckbytet.

Så genomför du däckbytet

  1. Värm upp – att byta däck är en fysisk aktivitet som vilken annan aktivitet som helst och du mår mycket bättre om kroppen är uppmjukad och speciellt ryggen, så stretcha och gör lite ryggövningar så undviker du skador under däckbytet.
  2. Lossa på bultarna innan – innan du lyfter upp bilen lossar du på bultarna så de sitter löst och om bultarna är svåra att få loss, använd smörjmedel och tryck på fälgkorset med foten men undvik att stampa.
  3. Underlag och domkraft – när du lyfter din bil med domkraften bör du se till att underlaget som bilen står på är plant så att bilen inte kan rulla iväg från dig, var även försiktig och noga när du använder domkraften för att inte skadas, tips är också att sätta stoppklossar framför bilen för att förhindra rullning ytterligare.
  4. Lyft däcken rätt – du lyfter däcken genom att ha böjda ben och rak rygg så att du lyfter med benen och inte med ryggen, för att flytta däcken från punkt a till punkt b använder du med fördel en skottkärra eller rullar dem på marken för att undvika lyft så långt det går.
  5. Arbeta nära bilen – när du fått loss bultarna och hakat av däcken för att sätta fast de nya är det fördelaktigt att arbeta nära bilen eftersom det ger dig mer kraft.
  6. Förbered inför nästa däckbyte – för att underlätta tills att du ska byta däck nästa gång kan du smörja bultarna på de nya däcken och endast dra åt dem så de sitter fast men inte blir fastnaglade.
  7. Däcktryck – när du bytt alla bilens fyra hjul kan det vara bra att kontrollera så dina nya däck håller rätt tryck, för mycket eller för lite tryck är inte bra och därför är det viktigt att kontrollera så det är rätt.
  8. Kontrollera efter däckbytet – när du kört några mil med dina nya däck är ett gott råd att kontrollera bultarna, har du satt dem för löst när du satte på däcken kommer bultarna nu kännas lösa och behövas dras åt.
  9. Rengör däcken – något som är bra när bytet är helt genomfört är att rengöra dina gamla däck från grus och smuts vilket görs snabbt och enkelt med en högtrycksspruta.
  10. Förvara däcken tills nästa användning – när du förvarar däcken ska de aldrig vara stående då detta sliter på dem, förvara dem staplade på varandra i ett torrt, svalt och mörkt utrymme där olja, bensin, fetter och andra kemikalier inte är nära dem då dessa kan angripa däckens gummi och minska däckets livslängd.