Toyota producerar bränslecellsbil

Bilmärket Toyota var bland de första att tillverka hybridbilar, men det senaste inom biltillverkning är dock elbilar – något som Toyota nobbar och istället sätter fokus på bränslecellsbilen.

1119154-car-tachometerI en intervju i Dagens Nyheter med Katsuhiko Hirose som är en av Toyotas huvudarkitekter bakom hybrid- och bränslecellstekniken säger han att elbilar med batterier har för klen prestanda för att möta kundens krav på bilen och därför kommer Toyota inte att börja tillverka denna typ av bilar. Istället väljer man att storsatsa på eldrift med vätgas tillsammans med laddhybrider och vanliga hybrider då denna typ av bränslecellsbilar har stora fördelar, så som att de kan användas för transportfordon som kör långa sträckor – en elbil däremot har efter en laddning endast en räckvidd om omkring 10 till 15 mil, vilket inte är hållbart för exempelvis internationella transporter. Använder man dock istället bil med bränsleceller är det istället både enklare och billigare att få längre räckvidd, plus att en bränslecell inte behöver laddas.

Vad är en bränslecellsbil?

En är en elbil som inte laddas vid vanliga eluttag utan istället får sin el från bränsleceller där vätgas och syre blandas vars kemiska reaktion är att det bildas el och värme. Den enda restprodukten som sedan blir över är rent vatten, vilket är miljövänligt. Något som är till denna typ av bilars fördel i jämförelse med vanliga elbilar är att bilen kan köra betydligt mycket längre så som sträckor upp till mellan 50 och 65 mil samtidigt som tankningen endast tar max 5 minuter jämfört med de 7–8 timmarna det tar att ladda elbilen. Något som dock än så länge är en nackdel med bränslecellsbilar är att dess framställning är något dyr och det finns få av dessa bilar vilket även gör att det finns få tankställen. Men Toyotas plan är som sagt en satsning på denna typ av bil, vilket gör att man snart kommer se bränslecellsbilar komma rullande på gatan vilket även innebär fler tankställen i framtiden. Till exempel släpper Toyota redan i höst denna typ av bilmodell och den heter Toyota Mirai och har plats för fyra. Så om du ska köpa bil inom en snar framtid kan denna vara intressant att titta närmare på!