Vinterdäck

Att man på vintern har en typ av däck och på sommaren en annan är en ganska solklar sak för varje bilägare – men vad säger egentligen reglerna kring dina däck?

8156602-dacksparNär det kommer till att välja ut däck till sin bil under vintern finns en rad olika märken, sorter och finesser att välja bland – men när man talar specifikt om vinterdäck finns endast två typer att välja bland: dubbade eller odubbade och inget av alternativen är egentligen bättre än det andra. Om man dock är osäker på vilken typ man ska välja tipsar tidningen Automotorsport om att ta det säkra före det osäkra och välja dubbdäck, de funkar alltid. Men vilka regler är det som gäller om vinterdäck?

Vinterdäck:

Till vinterdäck räknas både dubbade däck och dubbfria friktionsdäck men du får endast ha en av dessa sorter på din bil samtidigt och dubbdäck får endast användas mellan den 1 oktober och den 15 april samtidigt som odubbade friktionsdäck får användas året om. Och enligt lag måste alla bilar ha vinterdäck på sin bil mellan 1 december och 31 mars varje år om det är vinterväglag ute och vinterväglag definieras vara när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan, vilket innebär att även väggrenden räknas med. Så bara för att det är fritt från snö och is på själva körbanan behöver inte det betyda att det ändå inte klassas som vinterväglag (källa).

Dubbdäck:

Något som kan vara bra att veta om användningen av dubbdäck på sin bil är att man faktiskt får ha däcken på utanför den lagsatta perioden mellan 1 oktober–15 april, förutsatt att det befaras bli vinterväglag. Och precis som att en bil inte får ha både dubbdäck och friktionsdäck på samma bil så gäller detta även för släp – om personbilen eller den lätta lastbilen har dubbdäck, då måste även släpet ha dubbdäck vid vinterväglag och får absolut inte ha exempelvis sommardäck på, vilket även gäller om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Dock ska kommas ihåg att om bilen istället har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck (källa).